torsdag 8 mars 2012

Rådjursvanor


Rådjur tillhör de skygga djuren som kan vara svåra att få se. Undantaget är vintertid då de oftast vistas i flock ute på de öppna fälten även mitt på dagen. Jag har alltid trott att rådjur mestadels håller till i områden med en blandning av skog och öppna jordbruksmarker. Under senare år har jag dock sett rådjur nära samhällen. På bilden, nära Löddeköpinge, sprang en stor flock rådjur över vägen precis framför oss. T.o.m. i Staffanstorp höll det till ett antal rådjur under hela hösten precis utanför ett industriområde några hundra meter från bebyggelsen. Är det en ändring i beteende?
Bilden är tagen i Vikhög 3 mars 2012
Nikon D3S, 28-300/3,5-5,6

2 kommentarer:

 1. Ja du, det där med rådjur är ett ständigt återkommande diskussionsämne här i Stockholmstrakten, där dom älskar villaträdgårdarna. Visst är det ett förändrat beteende, men vem var först? Bara för att vi människor breder ut oss mer och mer, bygger hus, vägar och planterar jättegoda tulpaner, kan vi inte hävda att vi har mer rätt till marken än viltet.
  Ändrat beteende eller bara förökning av stammen, kanske både och? Numer finns det rådjur även i översta norrland, stödmatning sker varje vinter av vänliga själar, en förutsättning för deras överlevnad.
  Njut av synen! Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Det sägs att det ska finnas ganska många rådjur i södra Sverige, men det är ganska sällan man ser dem. Runt Örtofta är ett "säkert" tillhåll för dem.
  Som Gertie skrev så är nog beteendet annorlunda i Stockholm med omnejd. Min bror hade besök av två stycken utanför sitt hyreshus på Hammarbyhöjden, bara 30 meter från bostäderna samt kanske 50 meter från ett skränigt dagis. Detta är precis där Nacka-reservatet börjar nära Kalmgatan- Strahlenbergsgatan. Helt obekymrade av människorna.

  SvaraRadera